Novinky

Malému bojovníkovi pomôžu cvičenia v špeciálnom obleku

Svalový tonus, teda svalové napätie, je dôležité pre pohyb detí aj dospelých. Pri zníženom svalovom napätí, známom tiež pod pojmom hypotónia, dieťa zaostáva vo vývoji a kľúčové je včasné zahájenie adekvátnej terapie. Práve s financovaním takejto terapie sa rozhodla Nadácia AGEL pomôcť takmer dvojročnému Adamkovi z Bánoviec nad Bebravou, ktorého štart do života nebol celkom ideálny.

„Problémy sa začali už v tehotenstve, keďže som epileptička a trpela som tehotenskou cukrovkou. Synček mal po narodení zlý krvný obraz a veľmi hustú krv,“ začína svoje rozprávanie Lucia Janíková z Bánoviec nad Bebravou, mamička takmer dvojročného Adamka. Prvé mesiace po jeho narodení sa zdalo, že je všetko v najlepšom poriadku. Neskôr si však Lucia všimla, že chlapček vo vývoji zaostáva.

„Už v ôsmich mesiacoch sa mi zdalo, že sa málo pohybuje. Nepretáčal sa, nesadal si, slabo zdvíhal hlavičku. Ani v roku sa neplazil, neštvornožkoval, nestaval sa na nožičky, dokonca nevedel žuť a prehĺtať kúsky jedla. Pediatrička nás v 15. mesiacoch odoslala na detskú neurológiu do Trenčína, kde Adamkovi zistili hypotonický syndróm,“  spomína na začiatky náročnej cesty za synčekovým zdravím.

Hoci Adamko dvakrát týždenne cvičí Vojtovu metódu v rámci oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Nemocnici AGEL Bánovce, jeho stav vyžaduje aj terapie nad rámec zdravotného poistenia. „V Trenčíne som našla rehabilitačné centrum, kde sa venujú práve deťom s takýmito postihnutiami. Keďže jeho hypotónia je dosť ťažká, okrem klasickej liečby potrebuje aj cvičenia v špeciálnom obleku, ktorý mu spevňuje svalstvo, dostáva kyslíkovú terapiu, masáže, nosí ortopedické topánky. Darí sa mu napredovať, dokonca sa už sám posadí, problém však je, že si túto terapiu musím v plnej výške hradiť sama,“ vysvetľuje s tým, že cena jedného cvičenia je 35 eur, orofácia hrdla stojí 25 eur.

Príbeh malého bojovníka nenechal ľahostajnou ani riaditeľku NADÁCIE AGEL Mgr. Ivetu Chrenekovú. „Do NADÁCIE AGEL dostávame množstvo žiadostí o pomoc, niektoré v nás zostávajú na dlhú dobu a niekedy navždy. To bol aj príbeh od mamičky malého Adamka, zaostávanie vo vývoji, ťažkosti s prijímaním potravy, hľadanie vhodnej pomoci v rámci diagnózy a lekárov, to všetko môže veľmi negatívne ovplyvňovať celú rodinu. Je tu ale nádej na zlepšenie zdravotného stavu, a preto sme sa rozhodli pomôcť.“

Nadácia AGEL prispela Adamkovi na liečbu sumou 1000 eur. „Verím, že cvičenia sú cestou k zlepšeniu zdravotného stavu a Adamkovi zo srdca prajeme úspešnú cestu za zdravím,“ uzatvorila Mgr. Chreneková.

NADÁCIA AGEL pôsobí od roku 2017 aj na Slovensku. Od svojho pôsobenia pomohla 499 žiadateľom a finančná čiastka presiahla 360 000 EUR. Prostredníctvom charitatívnych projektov podporuje hendikepovaných, ľudí v ťažkých životných situáciách, zamestnancov zdravotníckych zariadení, deti či seniorov. NADÁCIA AGEL je súčasťou Skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL