Novinky

NADÁCIA AGEL pomáha dvojročnému Vilkovi, aby mohol žiť ako jeho zdraví rovesníci

Dvojročný Vilko to už od narodenia nemal ľahké. Narodil sa v 37. týždni, nemal ešte ani dva dni a už bojoval o život. K detskej mozgovej obrne sa pridružili aj iné diagnózy a v nádeji, že Vilko bude žiť plnohodnotne ako iné detičky v jeho veku, oslovila jeho rodina NADÁCIU AGEL, ktorá mu prispela na liečbu 1 500 eurami.

Malý bojovník aj so svojou mamičkou sa nevzdávajú, prekonali už veľa prekážok

„Tehotenstvo s mojím synom neprebiehalo plynulo, v prvom trimestri mi objavili hematóm, ktorý sa našťastie vstrebal. Ďalší šok prišiel, keď na sone videli, že Vilko má rozšírené mozgové komory a pravostranný aortálny oblúk. Na základe odporúčaní lekárov som absolvovala amniocentézu, čo nebolo pre mňa najjednoduchšie rozhodnutie. Našťastie, všetko dopadlo v poriadku a výsledky tak isto. Žiadne odchýlky, žiadne zlé výsledky,“ začína svoje spomínanie Zuzana Greňová, ktorá je maminou dvojročného Vilka. K bánoveckej nemocnici má blízky vzťah, pretože jej mama Mária je ekonómka práce a mzdy v tejto nemocnici už dlhé roky. V druhom trimestri sa dostavil ďalší problém, dieťatko nepriberalo a malo malé bruško a malú hlavičku.

Vilko prišiel na svet plánovanou sekciou v Bratislave v 37. týždni. „Po narodení bol ihneď umiestnený do inkubátora na kyslík a papal cez sondu. Na druhý deň života môj syn bojoval o život, dostal obojstranný zápal pľúc a musel byť intubovaný. Nás bojovníček to zvládol a po týždni ho presunuli na oddelenie s rizikovými novorodencami, kde som už bola spolu s ním na izbe. Neskôr o 5 dní sme boli všetci spolu doma. Pri prepúšťaní nás informovali, že Vilko ma keď bol v brušku,  krvácanie do mozgu,“ hovorí jeho mamička.

V prvom mesiaci života sa znovu ocitli v nemocnici so zápalom obličiek. „Aj z tohto sa dostal. V polroku nám boli odporučené rehabilitácie, pretože trpel svalovým hypertonusom. A tak sme absolvovali náš prvý rehabilitačný pobyt v Dunajskej Lužnej. Bohužiaľ, má problém aj v psychomotorickom vývine, je pozadu za svojimi rovesníkmi minimálne polroka. Navštevujeme Play wisely - múdre hranie, ktoré mu výrazne pomáha napredovať. Doteraz sme absolvovali 5 pobytov v Dunajskej Lužnej, jeden mesačný pobyt v Kováčovej a dvojtýždňový pobyt v Piešťanoch v zariadení Axis,“ opisuje mama Zuzana Vilkove pokroky, ktoré sú im umožnené vďaka pomoci ich blízkych. „Pomáhajú nám s príspevkami na ubytovanie, stravu, škôlku či benzín. Bez toho by sme to nezvládli a vďačíme im za veľa,“ hovorí dojatá mamička. Aktuálne je jeho najväčší nepriateľ "špičkovanie" a ploché nôžky 4. stupňa.

Vilkovi najbližší majú obrovské prianie, a to, aby mohol žiť plnohodnotne ako jeho rovesníci. Rozhodli vyskúšať ho umiestniť do detských jaslí na pol dňa, avšak potrebuje individuálny prístup. Obrátili sa na NADÁCIU AGEL, ktorá im neváhala podať pomocnú ruku. „Vilkovi veľmi držíme palce, aby sa mu zdravotný stav zlepšoval a veríme, že aj vďaka nášmu príspevku bude svoje detstvo prežívať tak, ako by každé dieťa malo – naplno a usmiaty,“ hovorí riaditeľka NADÁCIE AGEL Mgr. Iveta Chreneková.  NADÁCIA AGEL poskytla Vilkovi príspevok v hodnote 1 534 €.

NADÁCIA AGEL pôsobí od roku 2017 aj na Slovensku. Od svojho pôsobenia pomohla 425 žiadateľom a finančná čiastka presiahla 300 000 EUR. Prostredníctvom charitatívnych projektov podporujú hendikepovaných, ľudí v ťažkých životných situáciách, zamestnancov zdravotníckych zariadení, deti či seniorov. NADÁCIA AGEL je mimovládna nezisková organizácia, ktorá pôsobí v Českej a Slovenskej republike už od roku 2011. Je súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. Naším poslaním je pomáhať osobám s hendikepom a potrebným organizáciám v nadväznosti na zdravotnú a sociálnu sféru.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL