Zvolenská nemocnica má unikátny prístroj na kryoterapiu. Extrénmy chlad dokáže pomôcť chorým svalom, sľachám a kĺbom

Viete si predstaviť, že choré kĺby, svaly, šľachy vylieči extrémy chlad? Unikátny prístroj, určený na lokálnu kryoterapiu je najnovším prírastkom Oddelenia fyziatrie, rehabilitácie a liečebnej balneológie Nemocnice AGEL Zvolen. Prínosom lokálnej kryoterapie je široké použitie na liečbu úrazových, pooperačných, zápalových a degeneratívnych stavov pohybového aparátu. S jeho zaobstaraním nemocnici výrazne pomohla aj NADÁCIA AGEL.

„Prístroj z rady cryoair mini dopĺňa naše terapeutické metódy, ktoré využívame pri liečbe pohybového ústrojenstva. Lokálna kryoterapia  sa aplikuje priamo na postihnuté miesto, je to extrémny chlad s teplotou mínus 32 stupňov Celzia, dĺžka aplikácie je  preto len veľmi krátky čas – cca 2-3 minúty,“ vysvetľuje MUDr. Jana Kramerová, primárka Oddelenia fyziatrie, rehabilitácie a liečebnej balneológie zvolenskej nemocnice. Túto metódu však možno aplikovať na postihnuté miesto aj 3x denne s prestávkami. „Podstatou lokálnej kryoterapie je  rýchle zníženie teploty postihnutých tkanív - kĺbov, svalov, šliach, čím sa vyvolá v ošetrovanej oblasti výrazné prekrvenie  a stimuluje sa hojenie tkanív,“ približuje jedinečnosť metódy odborníčka. Liečba prináša zlepšenie a prekrvenie tkanív, ich okysličovanie, znižuje sa zápalová aktivita postihnutého miesta, redukuje sa opuch, znižuje svalové napätie. Celkovo pacient pociťuje úľavu od bolesti a následne zlepšenie rozsahu pohyblivosti kĺbov.

„Prístroj má široké použitie. Liečbu možno indikovať po  úrazoch - zlomeninách, vyvrtnutiach, pomliaždeniach, pri komplikovanom hojení zlomenín. Lokálna kryoterapia je jednou z liečebných metód aj po operáciách  bedrového kĺbu, kolena, Achilovej šľachy, ramenných  kĺbov, po artroskopických operáciách a ošetreniach  kĺbov,  na urýchlenie hojenia jaziev. Pomáha aj pacientom pri bolestiach chrbtice, pri reumatických a ortopedických, v prípade  akútne zápaloch mäkkých tkanív,“ hovorí MUDr. Kramerová. Túto liečbu nemôžu absolvovať pacienti, ktorí majú alergiu na chlad, anginu pectoris a brušné choroby.

Výraznú pomoc pri zaobstaraní prístroja poskytla NADÁCIA AGEL. „NADÁCIA AGEL môže pomáhať vďaka finančným prostriedkom, ktoré získava z 2 % z daní a zamestnanci zdravotníckych zariadení AGEL nám tieto prostriedky poskytujú. Preto naša pomoc so zakúpením unikátnej kryoterapie pre Oddelenie fyziatrie, rehabilitácie a liečebnej balneológie Nemocnice AGEL Zvolen bola pre nás prioritou. Veľa našich žiadateľov zápasí s chorobami pohybového aparátu a vítajú úľavu od bolesti a zlepšenie stavu hlavne pri bolestiach chrbtice a kĺbov. Pomoc a podpora kráča u nás v symbióze s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach. Prajeme preto oddeleniu veľa spokojných pacientov a úľavu od ich bolestí,“ uviedla predsedníčka Správnej rady NADÁCIE AGEL Mgr. Iveta Chreneková.

NADÁCIA AGEL pôsobí už päť rokov aj na Slovensku. Od svojho pôsobenie pomohla 430 žiadateľom a finančná čiastka presiahla 300 000 Eur. Prostredníctvom charitatívnych projektov podporuje hendikepovaných, ľudí v ťažkých životných situáciách, deti, matky v núdzi, seniorov. „S NADÁCIOU AGEL sa snažíme stáť pri pracovníkoch zdravotníckych zariadení, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách, pri vážnych ochoreniach blízkych, živelných pohromách, podporujeme aj ich rodiny,  najrýchlejšie, ich osud nám nie je ľahostajný.