Novinky

Tadeáš trpí svalovou dystrofiou, ale jeho obrázky žnú jeden úspech za druhým

Tadeáš sa narodil so svalovou dystrofiou, ktorá ho pripútala na invalidný vozík. Každodennú radosť mu robia farebné perá. Kreatívne diela tohto šikovného ôsmaka môžu milovníci umenia vidieť od 1. marca do 1. mája 2019 v galérii Imobilio v Karlovej Vsi.

Tadeáš trpí spinálnou muskulárnou atrofiou, má problém s motorikou a je pripútaný na elektrický vozík. Napriek svojmu hendikepu v sebe rozvíja výnimočné schopnosti - od svojich piatich rokov kreslí ľavou rukou krásne obrázky,“ približuje primárka  fyziatricko-rehabilitačného oddelenia nemocnice v Levoči MUDr. Ingrid Dzurňáková, MBA. „Napriek hrozivej diagnóze a všetkým problémom sa rodina snaží, aby sa život ich mladého bojovníka čo najviac podobal životu zdravých detí. V súčasnosti sa nezaobíde bez pomoci asistenta a raz do týždňa navštevuje rehabilitačné oddelenie v levočskej nemocnici,“ opisuje primárka MUDr. Ingrid Dzurňáková, MBA, v ktorej starostlivosti je Tadeáško už 10 rokov.

Tadeáš je  vnímavý a inteligentný tínedžer, z ktorého srší radosť zo života. Za sebou má už výtvarné úspechy a prvé výstavy. Jeho kresby získali vzácne ocenenia na prestížnych súťažiach vyhlásených Medzinárodnou železničnou úniou UIC a Spoločenstvom európskych železníc a infraštruktúrnych spoločností CER. Dominantným prvkom jeho kresieb sú domy, budovy, rušné ulice s autami, celé mestá, ale aj štátne vlajky krajín, ktorým ostáva verný pri každej kresbe. Miniatúrnym zobrazením, ktoré sa opakuje na všetkých kresbách, prenáša svet, ktorý vidí, na papier. Pri kreslení používa špeciálne modré a čierne pero, pri štátnych vlajkách aj perá farebné.

„Vynikajúcu atmosféru výstavy obrazov  Tadeáška Wagnera v Bratislave sme si vychutnali  s NADÁCIOU AGEL,“ povedala  predsedníčka Správnej rady Mgr. Iveta Chreneková  a dodala, že „slávnostné zahájenie vernisáže sa uskutočnilo v kruhu milujúcej rodiny, ktorá výnimočný talent mladého umelca podporuje zo všetkých síl.“

Nadaného Tadeáša podporila NADÁCIA AGEL finančným príspevkom vo výške 700€ a prispela tak na rehabilitačný pobyt v Turčianskych Tepliciach, ktorý bude absolvovať spolu so svojou mamou.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL