NADÁCIA AGEL začala zbierať chobotničky

Drobná maličkosť môže byť niekedy veľkou pomocou, ako napríklad háčkovaná chobotnička, ktorá pomáha predovšetkým predčasne narodeným deťom. Kedže chceme, aby túto roztomilú a hlavne užitočnú hračku malo čo najviacej detí, rozhodli sme sa ich zbierať a distribuovať do nemocníc, do detských postieľok a každému, kto o ňu prejaví záujem.

Príbeh chobotničiek je dobre známy, pretože všetci vieme, že ich nájdeme predovšetkým v inkubátoroch novorodencov, aby odpútali ich pozornosť od rôznych káblov a hadičiek, ktoré majú v blízkosti seba. Predčasne narodeným deťom pomáhajú chobotničky evokovať pupočnú šnúru, neťahajú potom hadičky, hrajú sa s chápadlami a neublížia si. Krajina vzniku tohto fenoménu je Dánsko, pretože práve tam sa zrodil nápad s háčkovanými chobotničkami. Dokonca dnes už verejnosť pozná publikované výsledky ich vplyvu na predčasne narodené deti. Bábätká s chobotničkami v postieľkach majú pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchajú a majú väčšiu hladinu kyslíka v krvi.

Každá chobotnička je unikát, ručne vyrobená hračka a zaslúži si ocenenie, najmä keď v obchodoch je mnoho lacnejších alternatív. Ľudia už zabudli a nepozerajú na čas strávený nad ručnou výrobou, materiálom a pod.. Preto je treba vzdať obdiv a poďakovanie všetkým šikovným dobrovoľníčkam, ktoré sa dali na cestu nezištnej pomoci.

Chobotničky musia byť uháčkované zo 100 %-nej bavlny, ktorá sa môže dezinfikovať. Ako náplň sa musí použiť iba duté vlákno a hračka nesmie obsahovať žiadne plastové, látkové ani iné ako bavlnené súčasti. Telo chobotničky by malo byť veľké 6 až 8 centimetrov a chápadlá 14 až 16 cm. Celá chobotnička by nemala presiahnuť dĺžku 22 cm.

,,Na Slovensku už beží jeden projekt pod názvom Chobotničky pre srdiečkové detičky, my sme sa však nechali inšpirovať a rozhodli sme sa taktiež poskytnúť chobotničkám takpovediac prístav, z ktorého by mohli vyplávať, tam kde budú najviac potrebné. Našou snahou je začať zbierať a potom distribuovať chobotničky všetkým, ktorí o ne prejavia záujem,“ uviedla Ing. Ivana Janzová, správkyňa NADÁCIE AGEL na Slovensku.

,,S háčkovanými hračkami už máme skúsenosti, minulý rok sme s nimi boli v nemocniciach vo Zvolene, Leviciach, Kežmarku, Krompachoch, Košiciach a Komárne. Pozitívne reakcie nás presvedčili, aby sme sa takýmto aktivitám venovali viac. Veríme, že chobotničky by vedeli rozveseliť aj staršie hendikepované deti, obzvlášť tie ležiace,“ doplnila Ing. Ivana Janzová.

,,V uplynulom období sme pozorne sledovali, ako vnímajú malé deti novú hračku v postieľke. V kežmarskej nemocnici bola prvá skúsenosť s priložením chobotničky k novorodencovi aj pre samotné sestry viac ako veľmi zaujímavá. Keď chceli odfotiť malého Miška s chobotničkou v postielke, tak predtým intenzívne plakal. Po vložení chápadla chobotničky do jeho rúčky, plač prestal a Miško spokojne spinkal. Dnes môžeme s presvedčením tvrdiť, že aj ostatné mamičky tento projekt zaujal a odchádzajú z novorodeneckých oddelení nielen so svojím dieťatkom, ale aj s pribalenou chobotničkou. Na druhej strane cítime, že tieto dôležité pocity pokoja a bezpečia patria aj opusteným deťom s náhradnou starostlivosťou. To je dôvod, ktorý nás vedie, aby sme chobotničky organizovane zozbierali od dobrovoľníkov, pokojne nám ich môžu poslať poštou na našu adresu a potom rozdali. Veríme, že koordinovaným prístupom sa chobotničky dostanú k pomerne väčšiemu množstvu detí," dodala Ing. Ivana Janzová.

NADÁCIA AGEL sa venuje charitatívnym aktivitám po celom Slovensku. Jej hlavným poslaním je prispieť k sociálnej inklúzii a spoločenskej zodpovednosti. V súčasnosti organizuje športové hry pre hendikepované deti vo Valčianskej doline, lyžiarske pobyty pre vozíčkarov a zastrešuje charitatívne projekty, ktorých náplňou je pomoc zdravotne hendikepovaným deťom.