Novinky

NADÁCIA AGEL podporila II. ročník Zimného kempu pre hendikepované deti

Lyžovanie, sánkovanie či korčuľovanie pod dohľadom skúsených inštruktorov a skipas zadarmo. Sen, ktorý sa tento mesiac splnil telesne a mentálne hendikepovaným deťom. Spolu so svojimi rodinami zažili na svahu v lyžiarskom stredisku Snowland vo Valčianskej doline nezabudnuteľné chvíle. Na II. ročníku Zimného kempu pre hendikepované deti si tak mohli vyskúšať aktivity, ktorým sa venujú ich zdraví rovesníci.

Nájsť lyžiarskeho inštruktora, ktorý vie pracovať so zdravotne postihnutými a má k tomu istú dávku trpezlivosti, nie je ľahké. A je to aj finančne náročné. „Valča je vybavená špeciálnymi lyžami monoski. Tie poslúžia deťom, ktorých nôžky veľmi neposlúchajú. Zariadenie nám vychádza maximálne v ústrety,“ chváli spoluprácu Zuzana Ryšavá z Neinvestičného fondu Paulínka, ktorý funguje už viac ako 16 rokov a pomáha deťom s detskou mozgovou obrnou a inak telesne a mentálne hendikepovaným.

Podujatie už po druhýkrát podporila NADÁCIA AGEL čiastkou 1500 € a skipasmi. „Zľavu na ubytovanie 50% nám poskytlo i samotné stredisko. Iba vďaka tomu sme vedeli pokryť všetky náklady, okrem stravy,“ hovorí Ivana Janzová, správkyňa nadácie AGEL. „Ako nadácia pomáhame aj individuálne deťom, ktoré združuje neziskový fond Paulínka,“ dodáva.

„Naše deti už vyrástli. Orientujeme sa viac na mladých ľudí. Táto cieľová skupina nie je podporovaná zo strán poisťovní či iných inštitúcií. Sú to ľudia, ktorí majú taktiež svoje potreby. Žiaľ o nich nie je záujem. Keďže som matka hendikepovanej 19-ročnej dcéry, pociťujem, že problémy týchto detí a hlavne ich rodín sú ťažšie riešiteľné. Ak má rodina práve takto postihnutého člena a vydrží vcelku, jeden z rodičov „robí“ našim deťom zdravé ruky a nohy,“ konštatuje Zuzana Ryšavá.

Pomocnú ruku Paulínke už tretí rok poskytuje Nadácia AGEL. Deťom i rodinám pomáha riešiť špeciálne zdravotné pomôcky, akými sú napríklad elektrické invalidné vozíky, rôzne druhy liečby či vybavenie pre mladých športovcov, ktoré štát neuhrádza a rodiny si ich pre finančnú náročnosť nevedia dovoliť.

Nadácia Paulínka, za podpory nadácie AGEL, organizuje aj benefičnú akciu HELPfest, ktorá je najväčším festivalom pre hendikepovaných na Slovensku. „Tento rok sa presunieme na Devín, kde bude najväčší salón vozičkárov, ako aj kultúrny a aktívny program pre deti,“ prezrádza Ryšavá. Na týchto festivaloch sa nadácia snaží spojiť svety hendikepovaných a zdravých a stierať tak medzi nimi bariéry.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL