Darujte 2% percentá z dane

Aj tento rok majú daňovníci možnosť sa rozhodnúť, komu darujú 2% zo svojich daní. Je to pomoc, ktorá ich nič nestojí. Ak neviete, ako darovať svoju časť daní, v nasledujúcich riadkoch ponúkame krátky návod.

Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie zaplatených preddavkov na daň robí Váš zamestnávateľ?

Do 15.02.2019 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň. Taktiež požiadajte zamestnávateľa, v žiadosti o ročné zúčtovanie dane zaškrtnete krížikom, aby Vám vystavil tlačivo s názvom Potvrdenie o zaplatení dane.  Z tohto potvrdenia, ktoré Vám zamestnávateľ vystaví, si vypočítate dve percentá zo zaplatenej dane. Pozor, musí sa jednať o čiastku minimálne 3 eurá. Sumu uvediete na tlačive Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane.

Ak chcete oznámiť nadácii, že ste zaslali svoje 2%, zaškrtnite v tlačive s názvom Vyhlásenie príslušný súhlas so zaslaním  údajov.

Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie spoločne s Potvrdením, doručte do 30.04.2019 na daňový úrad podľa svojho bydliska.

Ste fyzická osoba, podávate si daňové prihlásenie sama?

Stačí, keď uvediete údaje nadácie daňovom priznaní a vypočítate 2% z daní.

Ste právnická osoba?

Právnické osoby môžu poukázať 1%, a to minimálne 8 eur. Údaje nadácie je potrebné uviesť v daňovom priznaní. Ak právnická osoba tj. firma v roku 2018 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2019 (zvyčajne do 31.3.2019) darovala financie vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (napríklad aj inej organizácii), môže potom poukázať 2% z dane.  Rovnako to musí označiť aj v daňovom priznaní, že poukazuje 2% z dane.